Meny

 

 

 

Hemsidan

     

Måns i Risdal

 

 

 

 

Första Stugan

Andra Stugan

Risfall Ryttartorp

 

Välkommen till min sida om Risdals stugor, torp och dess invånare

 

 

Nybygget Grenadjärtorpet

Nytorp

Nynäset

  På vandring i skogslandskapet stöter man på rester av gamla torpgrunder, kanske någon nedrasad spismur eller bara några stenar i fyrkant, som stugan en gång var byggd på, kanske några förvildade fruktträd som berättar att här en gång har bott människor. Fantasin börjar spela, vilka var människorna, vad levde de av, hur fick de markens skörd att räcka till sin försörjning och vad blev det av dem? När jag kom över gamla original från Laga skiftet 1839 så kunde jag inte låta bli att fördjupa mig i "Risdalfolket", och här är resultatet.

 

 

Sofielund

Risdaltorpet

Nostalgi

  Risdal är beläget sex km från Gamleby centrum, vid Ullevi gård och ca tre km in i skogen från E22:an. Risdal tillhör Gamleby socken och Kalmar län.

I Risdal finns gravar från bronsåldern, vilket tyder på att här  har det varit befolkat mycket länge. Den tidigaste person jag har hittat är "Måns i Risdal" som är född i slutet på 1500-talet. Måns ägde hela Risdal, 1/2 mantal. I början på 1700-talet delades Risdal till två ägare vars delar då blev 1/4 mantal. 1820 var det fortfarande två ägare men nu var uppdelningen 3/8 mantal senare kallad S:t Risdal och 1/8 mantal senare kallad L:a Risdal. Denna uppdelning höll sig ända till 1922 då 1/8 mantal delades i 1/12 och 1/24 och så är det än idag.

Hur levde då Risdalfolket?  Jo, en liten uppfattning kan man få genom att läsa besiktningslängd och andra protokoll vid Laga Skifte samt gå in på Lantmäteriet på internet och titta på den karta, som togs fram vid skiftet. På Stora Risdal låg Risdal by, där fanns fyra stugor, i två av stugorna bodde ägarna och i de andra två tjänstefolket, totalt fanns här 29 byggnader. Det var vedskjul, smedja, verkstadsbod, badstuga,  fähus, svinhus, stall, foderlada, afträdeshus, bränneri mm. Vidare kan man kanske tycka att det är mycket namn och årtal men faktiskt kan man, genom att studera årtal och personer, få fram en intressant levnadsbeskrivning. Se här!

Det fanns sex torp utspridda på ägorna, ett ryttartorp,,som senare blev grenadjärtorp, en backstuga och fyra torp där torparen har röjt och svedjat, brutit sten och sått sin säd. Flera av veckans dagar arbetade han åt bonden med dagsverken från tidiga morgon till sena kväll. Det gällde att hålla svälten borta i självhushållningens tid. Det var arbete och slit i det oändliga.

Jag har valt att använda fet stil på personer första gången de förekommer, därefter hänvisning bakåt eller om de flyttat inom Risdal. Forskningen omfattar ca 700 personer, men när det gäller 1900-talet har det varit svårt att få det komplett p.g.a sekretess, det saknas alltså en del personer från denna tiden.

Jag vill också tacka  Inga-Lisa Gustavsson, som är född i Risdal, för all hjälp med sin släkt och även dåtidens grannar och inte att förglömma, foton som är tagna i Risdal i början på 1900-talet.

Min forskning är gjord noggrant och kontrollerat men kan ändå innehålla fel och brister. Du som hittar något som är fel eller har något att tillägga, snälla hör av dig till mig stromback.forvaltning@telia.com

 

 

Gamla bilder

Besiktningslängd

Torp-vad är det

Laga Skifte

4 Herrar

Källor